De afkorting GSp staat voor Groninger Studentenplatform voor Levensbeschouwing. Vaak gebruiken we de afkorting GSp of de kortere naam Studentenplatform Levensbeschouwing.
Wat is het GSp?
Wie zijn wij?
Welkom op de website van het Groninger Studentenplatform voor Levensbeschouwing (GSp)! Als GSp zijn wij er voor alle studenten, zeker als je interesse hebt in zingeving, filosofie, geloof. Het maakt niet uit of je zelf gelovig of religieus bent of helemaal niet. Heb je graag een goed gesprek? Bij het GSp is er plaats voor de diepere en moeilijkere vragen van het leven. Of zoek je juist een open plek, waar je andere studenten kunt leren kennen? Dan ben je bij het GSp op de juiste plek. Het GSp biedt jou als student een open plaats voor verdieping en gesprek op het gebied van levensbeschouwing, zingeving en spiritualiteit. Tegelijk is het ook een fijne plek om andere studenten weer op een andere manier te leren kennen!
Van tijd tot tijd organiseren de studentenpastores zelf of met partners lezingen, gespreksgroepen, excursies en cursussen over verschillende relevante thema’s. Door rond te kijken op de website kun je al veel ontdekken over het GSp. Natuurlijk kun je ook altijd ons projectplan bekijken. Om een impressie te krijgen wat we zoal doen, kan je hier het jaarbericht van 2020-2021 bekijken.
Kom gerust een keer langs op het pand aan de Kraneweg 33. Elke dinsdagavond vanaf 18.00 uur hebben we een gezamenlijke maaltijd, voel je vrij om een keer aan te schuiven!

Levensbeschouwelijk werkers
Aan het GSp zijn ook een aantal studentenpastores/werkers verbonden. Dit zijn professionals uit verschillende religieuze tradities. Op dit moment organiseren zijg gespreksgroepen, cursussen en excursies. Maar ze zijn ook beschikbaar voor een persoonlijk gesprek. Je kunt hen altijd een berichtje sturen, of langs komen op het spreekuur van All Ears (www.allears.nl).

Hallo!
Mijn naam is Jasja Nottelman.
Met veel plezier heb ik in Groningen theologie gestudeerd. Na mijn studie ben ik als studentenpastor in Utrecht aan het werk gegaan en heb dat ruim 23 jaar gedaan. En nu, sinds december 2021, ben ik weer terug in de mooie stad Groningen!
Ik houd ervan om in gesprek te gaan over hoe je in je (geloofs)leven kunt staan. Welke keuzes je maakt, welke dilemma's je zoal tegen kunt komen. Uit ervaring weet ik dat rouw en verlies hierin een rol kunnen spelen.
Daarbij is de natuur voor mij (naast de bijbelse verhalen als levensbron) een grote inspiratie. Inmiddels woon ik op het platteland, in een voormalige school in Visvliet, waar er ruimte is om tot rust te komen en je te laten inspireren door de weidse omgeving.

I’m Sam Van Leer, and despite my surname, I was born and raised in the USA. Research on
comparative politics drew me to Belgium, where I discovered a new calling to ministry in the Anglican
Church (Church of England), but still retain interest in the inter-play between faith, politics and
ethics. I trained for the pastorate at Durham University (UK), and have since served in Switzerland
and the East Netherlands. Since 2011, I’ve been in Groningen volunteering as a part-time student
pastor and building up a new church plant – Grace Anglican Church. I am married, have three
children, and love working with and learning from fellow students and colleagues from all over the
world.

Hallo, ik ben Berend Borger.
Een klein deel van mijn aanstelling bij de Remonstrantse Gemeente in Groningen mag ik besteden aan het studentenpastoraat. Wat dat betreft ben ik weer terug waar ik begon, want ik studeerde theologie aan de Rijks Universiteit Groningen. Na mijn studie was ik op diverse plekken predikant en werkte ik op een theologisch seminarium in Kameroen (West-Afrika). Ook deed ik een summerschool aan de Chandler school of Theology van de Emory University in Atlanta (VS). Al deze ervaringen komen goed van pas in mijn werk waar ik merk dat ook Groningen steeds internationaler wordt. Op straat hoor ik soms meer Engels of Duits dan Nederlands.
In en naast mijn werk houd ik van (kerk)muziek. Ik zing en speel piano en orgel. In de tuin werken vind ik heerlijk ontspannend. Op t.v. zijn mijn grote voorbeelden Father Brown en Sister Boniface en ik zou graag eens willen rondkijken in Midsomer.
Ik wens je een mooi verblijf in Groningen en als ik iets voor je kan betekenen neem dan contact met me op.
FAQ
Op dit moment komen de meeste levensbeschouwelijk werkers die zijn aangesloten bij het GSp uit de christelijke traditie. Zij zijn (studenten-)pastores van beroep. Dit betekent dat ze vanuit hun christelijke achtergrond geoefend en professioneel getraind zijn in het omgaan met grote levensvragen en het helpen van anderen in het nadenken over levensbeschouwelijke vragen. Ze hebben ruime ervaring in het voeren van gesprekken en zijn er altijd, voor iedereen. Je hoeft geen kerkelijke of christelijke achtergrond te hebben om je thuis te voelen bij het GSp, of om een waardevol gesprek met een van deze professionals te hebben. Het GSp staat uiteraard open voor medewerkers uit alle religieuze en niet-religieuze tradities.
Die informatie vindt u op deze pagina, die inzage biedt in het jaaroverzicht en de jaarrekening.
Het GSp organiseert allerlei activiteiten. Wekelijks is er een maaltijd op dinsdagavond. We eten op het pand, om 18.00 uur. Vaak zitten we gezellig nog even na. Er wordt van alles besproken, van studie, sport en gezelligheid tot de meer diepgaande thema's van het leven. Dit alles vindt, tenzij anders aangegeven, plaats in het SKLO-gebouw aan de Kraneweg 33. Zie ook Platform en onze agenda en sociale media.
Iedereen is van harte welkom bij het GSp. Het eten staat klaar, elke dinsdagavond om 18.00 uur. Kom langs voor een mooie ontmoeting of een goed gesprek, voor diepgang of voor gezelligheid! We zien je graag komen!
Het GSp is op allerlei manieren betrokken bij verschillende voorzieningen en activiteiten voor studenten in Groningen op het gebied van levensbeschouwing, 'mental health', religie en spiritualiteit. We zetten ons in voor elkaar en voor iedereen in Groningen, afzonderlijk en in samenwerking met andere partijen: zowel professioneel, met medewerkers en pastores die vanuit hun expertise werken, als samen met studenten die vrijwillig helpen bij activiteiten en zich inzetten voor ons platform en voor studentenvoorzieningen.
Enkele voorbeelden van projecten waaraan het GSp meewerkt en bijdraagt zijn All Ears, opgezet door onze koepel SKLO, Spoor van Licht, een initiatief van verschillende kerken in Groningen, en de jaarlijkse Nacht van de Levensbeschouwing.