Wat is het GSp?

Wie zijn wij?

Welkom op de website van het Groninger Studentenplatform voor Levensbeschouwing (GSp)! Als GSp zijn wij er voor alle studenten, zeker als je interesse hebt in zingeving, filosofie, geloof. Het maakt niet uit of je zelf gelovig of religieus bent of helemaal niet. Heb je graag een goed gesprek? Bij het GSp is er plaats voor de diepere en moeilijkere vragen van het leven. Of zoek je juist een open plek, waar je andere studenten kunt leren kennen? Dan ben je bij het GSp op de juiste plek. Het GSp biedt jou als student een open plaats voor verdieping en gesprek op het gebied van levensbeschouwing, zingeving en spiritualiteit. Tegelijk is het ook een fijne plek om andere studenten weer op een andere manier te leren kennen!

Van tijd tot tijd organiseren de studentenpastores zelf of met partners lezingen, gespreksgroepen, excursies en cursussen over verschillende relevante thema’s. Door rond te kijken op de website kun je al veel ontdekken over het GSp. Natuurlijk kun je ook altijd ons projectplan bekijken. Om een impressie te krijgen wat we zoal doen, kan je hier het jaarbericht van 2020-2021 bekijken. 

Kom gerust een keer langs op het pand aan de Kraneweg 33. Elke dinsdagavond vanaf 18.00 uur hebben we een gezamenlijke maaltijd, voel je vrij om een keer aan te schuiven!

 

Levensbeschouwelijk werkers

Aan het GSp zijn ook een aantal studentenpastores/werkers verbonden. Dit zijn professionals uit verschillende religieuze tradities. Op dit moment organiseren zijg gespreksgroepen, cursussen en excursies. Maar ze zijn ook beschikbaar voor een persoonlijk gesprek. Je kunt hen altijd een berichtje sturen, of langs komen op het spreekuur van All Ears (www.allears.nl). 

Jasja Nottelman
Studentenpastor PKN (Protestantse Kerk Nederland) - jasjanottelman@gspweb.nl
Sam van Leer
Pastor Anglicaanse Kerk Groningen - sam@gspweb.nl
Berend Borger
Predikant Remonstrantse Gemeente Groningen - b2.borger@planet.nl

FAQ

Faq: 
Waar staat de afkorting 'GSp' voor?

De afkorting GSp staat voor Groninger Studentenplatform voor Levensbeschouwing. Vaak gebruiken we de afkorting GSp of de kortere naam Studentenplatform Levensbeschouwing.

Waarom zijn de meeste levensbeschouwelijk werkers bij het GSp christelijk?

Op dit moment komen de meeste levensbeschouwelijk werkers die zijn aangesloten bij het GSp uit de christelijke traditie. Zij zijn (studenten-)pastores van beroep. Dit betekent dat ze vanuit hun christelijke achtergrond geoefend en professioneel getraind zijn in het omgaan met grote levensvragen en het helpen van anderen in het nadenken over levensbeschouwelijke vragen. Ze hebben ruime ervaring in het voeren van gesprekken en zijn er altijd, voor iedereen. Je hoeft geen kerkelijke of christelijke achtergrond te hebben om je thuis te voelen bij het GSp, of om een waardevol gesprek met een van deze professionals te hebben. Het GSp staat uiteraard open voor medewerkers uit alle religieuze en niet-religieuze tradities.

Waar vind ik informatie over de ANBI-status van Stichting Belangenbehartiging GSp?

Die informatie vindt u op deze pagina, die inzage biedt in het jaaroverzicht en de jaarrekening.

Wat doen jullie, waar en wanneer?

Het GSp organiseert allerlei activiteiten. Wekelijks is er een maaltijd op dinsdagavond. We eten  op het pand, om 18.00 uur. Vaak zitten we gezellig nog even na. Er wordt van alles besproken, van studie, sport en gezelligheid tot de meer diepgaande thema's van het leven. Dit alles vindt, tenzij anders aangegeven, plaats in het SKLO-gebouw aan de Kraneweg 33. Zie ook Platform en onze agenda en sociale media.

Iedereen is van harte welkom bij het GSp. Het eten staat klaar, elke dinsdagavond om 18.00 uur. Kom langs voor een mooie ontmoeting of een goed gesprek, voor diepgang of voor gezelligheid! We zien je graag komen!

Hoe is het GSp betrokken is bij Groningen?

Het GSp is op allerlei manieren betrokken bij verschillende voorzieningen en activiteiten voor studenten in Groningen op het gebied van levensbeschouwing, 'mental health', religie en spiritualiteit. We zetten ons in voor elkaar en voor iedereen in Groningen, afzonderlijk en in samenwerking met andere partijen: zowel professioneel, met medewerkers en pastores die vanuit hun expertise werken, als samen met studenten die vrijwillig helpen bij activiteiten en zich inzetten voor ons platform en voor studentenvoorzieningen. 

Enkele voorbeelden van projecten waaraan het GSp meewerkt en bijdraagt zijn All Ears, opgezet door onze koepel SKLO, Spoor van Licht, een initiatief van verschillende kerken in Groningen, en de jaarlijkse Nacht van de Levensbeschouwing.