Agenda

Religietour I: Synagoge

Van de meeste grote religies heb je vast wel eens wat gehoord. Maar wat zijn nou eigenlijk precies de verschillen? Hoe ziet dat eruit en hoe manifesteert zich dat nou in de stad Groningen? In de religietour gaan we met GSp door het hele jaar langs verschillende soorten aanbiddingsoorden. Dit is de eerste avond waarin we een rondleiding volgen door de synagoge aan de Folkingestraat.

Het pand, wat in 1906 werd gebouwd, is alleen al interessant vanwege de architectuur en het rijke historisch verleden. Het ontwerp is deels ontleend aan de synagoge aan de Oranienburgerstrasse in Berlijn en ademt een ‘oriëntaalse’ sfeer. Na de bezettingsjaren 1940-1945 verloor de synagoge haar functie als bedehuis en heeft zij dienst gedaan als stomerij en als kerkruimte voor het Apostolische Kerkgenootschap. Tegenwoordig doet het gebouw weer dienst als synagoge en is de meeste architectuur weer hersteld naar de oorspronkelijke gedaante.

De rondleiding begint om 20:00 aan de Folkingestraat 60. Er is zoals gebruikelijk de mogelijkheid van te voren deel te nemen aan een maaltijd. In dat geval zullen we rond 19:30 vanaf het pand vertrekken richting de synagoge. Je vindt het GSp in het SKLO-pand aan de Kraneweg 33.

Mocht je geïnteresseerd zijn, meld je dan aan door te mailen naar info@gspweb.nl.

Voor verdere vragen kan je ook gerust een bericht sturen naar voorzitter@gspweb.nl.

De kosten voor de maaltijd bedragen maximaal €3. De kosten voor de rondleiding bedragen €5.

  • 15 oktober 2019 - 20:00
  • Groningen

Meer agenda

19 november 2019 - 20:00

Dit is de tweede avond waarin we aan de hand van het boek van Daan Roovers “wij zijn de politiek” kijken naar de rol van politiek in de maatschappij, en hoe wij daarin betrokken

26 november 2019 - 20:00

Wat weet jij van de stad Groningen, van muziek, levensbeschouwing en het GSp? Test je kennis tijdens de pubquiz van het GSp op 26 november.

3 december 2019 - 20:00

Sinterklaas is weer in het land en ook bij het GSp wordt dat gevierd! Op dinsdag 3 december zullen we onder het genot van een heleboel pepernoten zijn verjaardag vieren.