Agenda

Nacht van de Levensbeschouwing: Populaire Cultuur

In een tijd waarin kerken en moskeeën leeglopen zoeken mensen op heel andere manieren naar zingeving en een eigen levensbeschouwing. Biivoorbeeld via sport, popmuziek, films, televisieseries en sociale media.

Populaire cultuur zorgt voor ontspanning en vermaak maar kan ook morele vorming, sociale binding en zingeving bieden. Heeft de populaire cultuur de rol van religie overgenomen? Tijdens de tweede Nacht van de Levensbeschouwing gaan rapper en producer Diggy Dex en filosofe en voormalig Wie is de mol-kandidaat Stine Jensen hierover in gesprek. En uiteraard kunnen ook studenten hun vragen aan de sprekers stellen. Gespreksleider is theoloog en regisseur Kees Jan Mulder.

Vanaf 21.00 zijn er kleinschalige lezingen en workshops over thema’s als voetbal als religie, de verborgen ideologische en levensbeschouwelijke boodschappen in Game of Thrones en in Disney films (The Lion King, Ariël en de Kleine Zeemeermin), religie en spiritualiteit in Star Wars (Is het Jedisme een nieuwe levensbeschouwing?), en de zeggingskracht van popmuziek. Maar je kunt ook tot rust komen bij de workshop mindfulness of genieten van filmmuziek op de gewelven van de Martinikerk. Tickets zijn te verkrijgen bij Studium Generale.
Voor deelname aan de kleinschalige lezingen en workshops kun je je aanmelden vooraf via www.sklo.nl/NvdL of in de kerk.

Tijdens de Nacht van de Levensbeschouwing spreken verder onder andere literatuurwetenschapper en populaire mediadeskundige Dan Hassler Forest, socioloog en voormalig Olympisch atleet Ruud Stokvis, twittertheoloog Alain Verheij, religiewetenschapper Mathilde van Dijk en historisch antropoloog Yme Kuiper.

De Nacht van de Levensbeschouwing is georganiseerd door de SKLO - Studentenkoepel voor Levensbeschouwelijke Organisaties, en het GSp - Studentenplatform voor Levensbeschouwing i.s.m. Studium Generale Groningen.

  • 17 oktober 2018 - 19:30
  • Martinikerkhof 3, Groningen

Meer agenda

25 juni 2019 - 18:30

De geroemde en befaamde GSp eindbarbecue vindt dit jaar plaats op 25 juni in de tuin van het pand aan de Kraneweg. Neem mooi weer mee en een glimlach en wees daarbij!